Houdt u zich niet aan uw inlichtingenplicht? Dan krijgt u een boete van de gemeente. Heeft u te veel bijstand gekregen, doordat u zich niet aan de inlichtingenplicht hield? Dan moet u, naast de boete, ook de bijstand terugbetalen die u te veel kreeg.
Hoe hoog is de boete?
Dat is afhankelijk van het bijstandsbedrag dat u te veel heeft gekregen. Heeft u niet te veel bijstand gekregen? Dan is de boete maximaal € 150,-.
Waar moet de gemeente bij een boete rekening mee houden?
- U moet de boete kunnen aflossen met uw inkomen boven de beslagvrije voet. De beslagvrije voet is het deel van uw inkomen waar de gemeente niet aan mag komen, én
- u moet de boete binnen een bepaalde periode kunnen betalen. Hoe lang die periode is, is afhankelijk van waarom u zich niet aan de inlichtingenplicht hield.
De gemeente heeft hierover het onderstaande bepaald:
Regels van Ontwikkelplein Het Hogeland
Verminderde verwijtbaarheid
In de volgende gevallen acht de gemeente verminderde verwijtbaarheid aanwezig:
- als sprake is geweest van onvoorziene en ernstige omstandigheden, die emotioneel zo ontwrichtend waren dat het u niet volledig valt toe te rekenen dat u de inlichtingen niet tijdig of volledig heeft verstrekt. Denk hierbij aan plotselinge overlijden partner/kind, ernstige ziekte etc.
- als u verkeerde in een zodanige geestelijke toestand dat u de overtreding niet volledig valt aan te rekenen
- als u wel inlichtingen heeft verstrekt, maar deze onjuist of onvolledig waren en u daarna alsnog de juiste inlichtingen heeft verstrekt. Dit moet dan wel worden gemeld voordat de gemeente de overtreding heeft geconstateerd.
- als de overtreding van de inlichtingenverplichting of de hoogte van het benadelingsbedrag mede is te wijten aan de gemeente;
- als sprake is geweest van een specifieke samenloop van omstandigheden.
Laatst bijgewerkt op 20-01-2020
Hoe krijgt u de boete?
Als de gemeente denkt dat u zich niet aan uw inlichtingenplicht houdt, gaat zij dat onderzoeken. Meestal krijgt u dan een uitnodiging voor een gesprek. Daarna beslist de gemeente of u een boete moet krijgen.
Een boete krijgt u als officieel besluit van de gemeente. Dat heet een beschikking. U krijgt de beschikking in een brief.
Tegen een beschikking kunt u een bezwaarschrift sturen. Doet u dat? Dan moet u de boete toch eerst betalen. Blijkt later dat de gemeente het eens is met uw bezwaarschrift? Dan krijgt u het bedrag van de boete weer terug.
Houdt u zich nog een keer niet aan uw inlichtingenplicht? (Recidive)
Dan is de boete deze keer waarschijnlijk hoger.