Antwoord op vragen over het sociaal domein

Woonkostentoeslag

Woonkostentoeslag is bijzondere bijstand, speciaal voor de huur. Woont u in een huurwoning en heeft u een laag inkomen? Maar krijgt u geen huurtoeslag? Misschien kunt u dan woonkostentoeslag krijgen.

Bijvoorbeeld

  • als u tijdelijk dubbel huur moet betalen, omdat u kortgeleden móést verhuizen;
  • of als uw inkomen erg is gezakt, en de huur van uw woning te hoog is voor huurtoeslag. Dan moet u van de gemeente vaak wel zo snel mogelijk naar een goedkopere woning verhuizen.

Om woonkostentoeslag te krijgen moet u voldoen aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand. Soms heeft de gemeente hier nog extra voorwaarden voor.

Lees meer op:

Regels van Ontwikkelplein Het Hogeland

U moet er in principe zelf voor zorgen dat u uw woning kunt aanhouden tijdens uw detentie. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door te sparen, een lening af te sluiten of uw woning tijdelijk (onder) te verhuren. De reclassering kan u hier eventueel bij helpen. De gemeente verstrekt hiervoor geen bijzondere bijstand.

Laatst bijgewerkt op 20-01-2020

Regels van Ontwikkelplein Het Hogeland

Als u in een inrichting verblijft en het is voor u noodzakelijk om uw eigen woning aan te houden, dan kunt u recht hebben op bijzondere bijstand voor de kosten van uw woonlasten (huur, gas/licht, water).

Drie maanden in inrichting

Als u drie maanden bent opgenomen, dan zal de gemeente onderzoeken of het voor u noodzakelijk is om uw woning aan te houden.

Zes maanden in inrichting

Als u na zes maanden nog in een inrichting verblijft dan is het aanhouden van uw woning niet noodzakelijk.

Als bij uw opname direct duidelijk is dat u meer dan 6 maanden in de inrichting zult verblijven, dan is het aanhouden van uw woning in principe niet noodzakelijk. Uw woonplaats wijzigt dan direct bij uw opname in die van de gemeente waar de instelling staat. U kunt in dit geval mogelijk wel recht hebben op bijzondere bijstand voor de kosten van opslag van uw inboedel.

Voorschotnota

Betaalt u rechtstreeks voorschotnota's gas en licht vanuit uw uitkering, dan dient u er voor te zorgen dat het nutsbedrijf de voorschotten die u moet betalen zo laag mogelijk vaststelt.

Laatst bijgewerkt op 20-01-2020

 

Lees ook