Antwoord op vragen over het sociaal domein

Reiskosten bezoek zieke familieleden

Reiskosten behoren tot de algemene kosten van het bestaan en moeten in principe uit een inkomen ter hoogte van de bijstand worden betaald. In geval van opname in een ziekenhuis kan het zijn dat de reiskosten hoog zijn omdat de te bezoeken persoon niet in de buurt is opgenomen. 

De gemeente kan aan u bijzondere bijstand verstrekken voor de reiskosten die u maakt om een ziek familielid te bezoeken. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Toch bijzondere bijstand?

De gemeente heeft het volgende bepaald over bijzondere bijstand voor reiskosten voor bezoek aan zieke familieleden:

Regels van Ontwikkelplein Het Hogeland

U kunt recht hebben op bijzondere bijstand voor reiskosten van bezoek bij zieke familieleden als deze reiskosten noodzakelijk zijn en u de reiskosten niet vergoed krijgt via een andere regeling. Uw reiskosten zijn noodzakelijk als:

  • De zieke een familielid van u is
    Onder familielid wordt verstaan uw partner of uw (pleeg)-kinderen;  en

Hoeveel bezoeken worden vergoed?

De gemeente vergoedt de volgende bezoekfrequenties:

Bij terminale ziekte, verblijf op de intensive care of zieke kinderen

Familieband

 Bezoekfrequentie

Voor gezinsleden (partner en (pleeg)kinderen)  dagelijks voor max. 2 personen die direct bij het gezin horen

Bij overige opnames

Familieband

 Bezoekfrequentie

Voor gezinsleden (partner en (pleeg)kinderen) 2x per week voor 2 personen die direct bij het gezin horen

De gemeente kan bepalen dat u vaker uw reiskosten vergoed krijgt als sprake is van sociale of medische redenen. U mag de zieke natuurlijk vaker bezoeken dan in bovenstaand schema staat, maar dan heeft u voor die reiskosten geen recht op bijzondere bijstand.

Als uw kind ernstig ziek is, dan is het vaak voor u goedkoper om in een Ronald McDonald huis te verblijven. Vergoeding van deze kosten via de zorgverzekering is soms mogelijk.

Hoogte van de vergoeding

Bij het bepalen van de hoogte van de bijstand wordt gekeken naar de prijs van een reis per openbaar vervoer (2e klas). Als het niet mogelijk is om met het openbaar vervoer te reizen, dan wordt uitgegaan van een kilometervergoeding van € 0,19. De goedkoopste oplossing is hier gewenst.

U moet de afsprakenkaart of verklaring van de bezochte instelling aan de gemeente laten zien ter controle.

Als u bijzondere bijstand heeft ontvangen, maar u heeft deze niet gebruikt om de reiskosten te betalen, dan zal de gemeente de bijzondere bijstand terugvorderen.

Laatst bijgewerkt op 20-01-2020