Antwoord op vragen over het sociaal domein

Medische kosten

Naast eerdergenoemde medische kosten, kan de gemeente nog ander beleid over medische kosten hebben vastgesteld:

Regels van Ontwikkelplein Het Hogeland

Als u recht heeft op een bijstandsuitkering en u moet een medische behandeling ondergaan of u dient gebruik te maken van een medische voorziening (bv. het plaatsen van een traplift) dan dient u in eerste instantie een beroep te doen op de Wet langdurige zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Als uw kosten via een van deze wetten worden vergoed, dan heeft u geen recht op bijzondere bijstand.

Alleen als sprake is van zeer dringende redenen dan kunt u mogelijk toch recht hebben op bijzondere bijstand. Uw gemeente zal dan bij de beoordeling aansluiten bij de eisen die de wet hierover heeft gesteld.

Eigen bijdrage voor een (medische) behandeling of medische voorziening

U heeft geen recht op bijzondere bijstand voor de eigen bijdrage die u moet betalen voor medische behandeling(en) die u moet ondergaan of voor een medische voorziening waarvan u gebruik moet maken.

Maximaal bedrag of maximum aantal behandelingen bereikt

Het kan zijn dat u voor medische behandelingen een maximaal bedrag vergoed krijgt of dat is bepaald dat u een maximum aantal behandelingen moet ondergaan. Als u meer behandelingen wenst of uw kosten zijn hoger, dan moet u dit zelf betalen. U kunt voor deze meerkosten geen bijzondere bijstand aanvragen.

Uitzondering

Als u meerdere eigen bijdragen moet betalen voor diverse behandelingen/voorzieningen (bijvoorbeeld omdat u ernstig ziek bent), dan kan het zijn dat de kosten voor u te hoog worden, omdat uw inkomen niet toereikend is. De gemeente kan dan bepalen dat u toch recht heeft op bijzondere bijstand.

Laatst bijgewerkt op 20-01-2020