De gemeente is verplicht om regelmatig te overleggen met mensen die bijstand ontvangen of hun vertegenwoordigers. In de praktijk zal de gemeente er voor kiezen om te overleggen met een vertegenwoordiging en niet met iedereen persoonlijk.
Op veel plaatsen overlegt de gemeente met de cliëntenraad. De leden van de cliëntenraad zijn de vertegenwoordigers van alle mensen in de gemeente die bijstand ontvangen. De cliëntenraad houdt zich in principe niet bezig met individuele gevallen.
Adviserende rol
De cliëntenraad is een adviesorgaan en mag gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de gemeente over alle dingen die te maken hebben met de bijstand. De gemeente moet aan de cliëntenraad laten weten wat er met de adviezen is gebeurd.
Verordening cliëntenparticipatie
De gemeente moet in een verordening vastleggen hoe het overleg met de cliëntenraad geregeld is. In die verordening is het volgende bepaald:
Regels van Ontwikkelplein Het Hogeland
De gemeente heeft invulling gegeven aan de cliëntenparticipatie middels een Cliëntenraad.
Samenstelling
De cliëntenraad heeft minimaal 10 en maximaal 12 leden. De leden zijn afkomstig uit belangengroepen of uit het cliëntenbestand van de gemeente. Ze worden benoemd door de gemeente. De cliëntenraad kiest uit zijn midden een voorzitter voor een termijn van vier jaren.
Taken en bevoegdheden
De cliëntenraad mag gevraagd en ongevraagd adviseren aan de gemeente. Dit advies kan gaan over de vorming van beleid, de uitvoering van beleid, de controle van het beleid en de evaluatie van het beleid. De cliëntenraad mag niet adviseren over zaken die individuele cliënten van de gemeente aangaan.
Vergaderingen
De cliëntenraad vergadert minimaal 8 keer per kalenderjaar.
Laatst bijgewerkt op 20-01-2020